infusions delicioses

A més dels productes d'horta, us oferim una sèrie d'infusions i plantes seques que poden complementar la vostra cistella.

Les plantes medicinals ens són una ajuda per al dia a dia. Les seves propietats, potenciades per l'agricultura ecològica i la seva recol·lecció seguint criteris biodinàmics, són grans aliats per als canvis de temps, per augmentar les nostres defenses, per ajudar-nos a una bona digestió, per calmar-nos en èpoques d'estrès, o per ajudar-nos en algunes patologies lleus.

Les infusions, tant fredes com calentes, són ideals per disfrutar d'una estona de repòs i reflexió i gaudir de les aromes i sabors de les diferents preparacions.
Els cataplasmes i compreses, així com els olis i tònics, ens retornen a un contacte directe amb la terra, amb l'ús tradicional de les plantes del nostre entorn, al coneixement del propi cos i a l'interiorització del procés de cura.

És molt important que consulteu amb el vostre metge si voleu utilitzar les plantes medicinals per alguna patologia. Les plantes medicinals s'han de prendre amb moderació.

Infusions delicioses

 Preu 
1'5€ (16g)
2'8€ (32g)

Infusió depurativa
Mescla de plantes medicinals que t’ajudarà a eliminar les toxines i preparar-te per a la propera estació.
Ideal per a la primavera i la tardor. Prendre dos o tres tasses al dia.
Ingredients: milfulles 60% (Achillea millefolium), romer 20% (Rosmarinus officinalis), orenga 20% (Origanum vulgare)

Infusió digestiva
Amb aquesta infusió augmentem el nostre poder digestiu. Són ideals per prendre en èpoques d’àpats forts. També va bé contra els cúmuls de gasos del tracte digestiu.
Ingredients: poliol (Mentha pulegium), camamil·la (Matricaria recutita), orenga (Origanum vulgare), llavors de comí (Cuminum cyminum)

Infusió energètica
Una alternativa de la terra al cafè i el te. Ens ajuda a treballar amb més concentració sense malmetre els nostres òrgans.
Ingredients: herballuïsa (Lipia citriodora), melissa (Melisa officinalis), flors de taronger.

Infusió per a la hipertensió arterial
Es barregen de 20 a 30 gotes d’aquesta tintura amb una mica d’aigua o en una infusió, i es pren abans de les principals menjades. És aconsellable no endolcir per a potenciar les propietats de l’all.
Ingredients: all (allium sativum), alcohol, aigua

Infusió refrescant
Mescla de plantes per a prendre cada dia i en tots moments.
Ingredients: melissa (Melisa officinalis), menta (Mentha piperita), poliol (Mentha pulegium).


Infusió relaxant
La sàlvia ens ajuda a relaxar la ment i l’esperit, i la valeriana és un potent relaxant dels músculs i tranquil·litzant. Es presenten separadament per a que puguis personalitzar la teva infusió.
 Ideal per a moments d’estrès o per abans d’anar a dormir.
Ingredients: sàlvia (Salvia officinalis), valeriana (Valeriana officinalis)

Si decidim utilitzar la sàlvia sola, la podem infusionar en llet enlloc de l’aigua, i prendre ben calent (no bullint!)Com preparar una infusió: escalfem l’aigua, sense que arribi a bullir. Quan comença a fer les primeres bombolles, hi tirem una culleradeta de la mescla de plantes i tapem. Ho deixem infusionar 3 minuts i ho filtrem. Podem endolcir amb mel, sucre morè, estèvia...

Paquets per a cataplasmes, compreses, fregues i banys

   Preu 
- paquet amb roba eco i plantes: 5'5€ (el preu pot variar segons la mida de la roba)

- paquet amb plantes: 2'5€Cataplasma d’argila, àrnica i milfulles

Són plantes vulneràries (desinflamen i calmen) que s’utilitzen sobre cops i contusions, sense ferida.

Ingredients: argila blanca (caolí), àrnica (arnica montana), milfulles (Achillea millefolium).

Com preparar un cataplasma: Primer de tot preparem una infusió concentrada de les plantes que utilitzarem. Amb la infusió encara calenta, hi afegirem l’argila i anem remenant fins que tenim una pasta que puguem estendre bé. A sobre la taula, estenem la tela. Ha de ser més gran que la zona afectada. Amb una cullera de fusta estenem una capa d’argila i mescla de plantes a sobre la tela. Podem aplicar-ho directament sobre la zona afectada, o embolicar-ho amb un altre tros de tela per a que no toqui la pell (en aquest últim cas, les propietats no actuen tant bé i es refreda més ràpidament).
Compte! Comprovar que no està massa calent, ja que ens podria provocar cremades.
Ho deixarem actuar almenys durant dos hores, i ho retirem. Podem netejar la zona amb aigua tèbia o fresca, sense utilitzar sabó, aigua de colònia o alcohol.
L’argila no es pot tornar a utilitzar ja que un cop escalfada perd les propietats.

Compresa d’espígol
Molt útil per al mal de cap.

Ingredients: espígol (Lavandula latifolia), camamil·la (Matricaria recutita)

Com preparar una compresa: Fem una infusió concentrada de les plantes que utilitzarem i hi mullem la tela. Li traiem l’excés d’aigua i ho apliquem al cap. Es pot utilitzar en calent per a mals de cap deguts a la tensió, o en fred per a migranyes.Planta seca per a tisanes
 Preu 1'5€ (25g)

Plantatge (Plantago major L.)
Té propietats emolients (suavitzants).
Útil per a suavitzar mal de gola i per suavitzar les llagues de boca (fer gàrgares amb una infusió concentrada). En xarop, ens ajuda a combatre els refredats de gola. (Preparem un xarop matxacant les fulles per extreure'n el líquid, hi afegim la mateixa quantitat de sucre morè i ho dissolem al bany maria. Prenem 2-3 cullerades cada dia)
En infusió, va bé per tractar la diarrea (hem de matxacar les fulles abans d'infusionar)


Ortiga (Urtica dioica)
L'ortiga és la gran aliada del fetge, perfectga per les malalties i depuracions hepàtiques. A més, afavoreix les digestions, és un laxant suau, diurètica, tracta les hemorràgies nassals, combat l'anèmia, ajuda en els trastorns de la menopausa i millora la circulació de la sang. És uan de les plantes més completes que podem trobar a l'hort, i es pot consumir fresca (tipus verdura, al vapor; en xarop...) i seca (infusions, banys, cataplasmes i neteges de pell)

Els banys i/o cataplasmes de fulles d'ortiga seca s'utilitzen per combatre la ciàtica, la caspa i alteracions de la pell. 

Pell de taronja (Citrus sinensis)
Conté fins a vint vegades més de flavonoides que el fruit. El podem afegir a les nostres infusions delicioses i, a més de donar un gust de fruita, ens ajuda a baixar el colesterol.

Estèvia (Stevia Rebaudiana)
Coneguda com la planta dolça, és sens dubte la planta que més revolució ha creat els últims anys (http://www.dolcarevolucio.cat/ca/)

S'utilitza per endolcir infusions i postres, però a més va bé per combatre infeccions intestinals i és digestiva. 

Cua de cavall (Equisetum arvense)
És una de les espècies més diürètiques. Útil per tractar l'excès d'àcid úric i malalties reumàtiques (gota, artritis). També els càlculs renals i problemes de pròstata.
Conté molt sílice: ajuda en la recuperació d'ossos fracturats, manté el cabell en bon estat i enforteix les ungles.


Totes les plantes que s’utilitzen per fer les mescles són de producció pròpia ecològiques o recol·lectades en zones controlades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada